Til forsidenMin fantastiske Mac SE:
Fakta om kapacitet og historie


Lidt historie
Den gode gamle Mac SE Macintosh SE blev introduceret sammen med Mac II i marts 1987. Den bar kodenavnene Aladdin og Chablis og var den første Mac udstyret med en blæser til nedkøling af processoren. Det var også første gang, at der var mulighed for intern harddisk og samtidig kørte den 15-20% hurtigere end forgængeren 'Mac Plus'. Udgaven (som jeg besidder) med harddisk, kostede dengang 3.700 dollars, altså ca. 22.000 kr. I august 1989 kom SE'en med 1,4 mb-højkapacitets-diskdrev og i oktober 1990 blev den taget helt ud af produktion. Min Mac SE har tilnavnet "Education" hvilket jeg ikke har kunnet finde stof om nogen steder!


Tekniske specifikationer

Processor
Ægte 32-bit 68000-processer med 8 MHz clock-frekvens.

Tilføjelse: Med et 40 MHz 68030-processor-opgraderingskort kan Macintosh SE nu knuse flere tal endnu hurtigere. Kortet sættes i PDS-udvidelsesporten og et enkelt kontrolpanel installeres.

Hukommelse
4 mb ram (standard er 1 mb).

Om Macintosh

Diskdrev
Et 1,4 mb-diskettedrev (standard er 800 kb-diskettedrev).
En 20,2 mb harddisk.
Harddiskens støjniveau: 42 dB målt ved arbejdsafstand.

Revision: Jeg har installeret en 1,2 gb harddisk, der fungerer fint. Eneste problem er, at man ikke længere så godt kan høre, hvornår Macintosh SE "arbejder". Den nye disk øger performace, da den er væsentlig hurtigere end den gamle.

Tilføjelse: Jeg har afprøvet et 100 mb iOmega zip-drev, der blot kræver en ældre driver for at virke.

Tilføjelse: Det er nemt at installere cd-rom-drev til Macintosh SE. Jeg har prøvet at tillslutte et eksternt Apple-drev samt et eksternt drev af fabrikatet D2. Begge virker uden problemer.

Tilføjelse: Jeg har tilsluttet et 44 mb-syquest-drev på Macintosh SE. Det hele kører naturligvis perfekt.

Tilføjelse: Jeg har afprøvet et Infinity Optical Disk-drev på Macintosh SE. Medierne formatterers fint til 305 MBytes.

Tilføjelse: Man kan få flere diskettedrev til Macintosh SE ved at tilkoble Apples Apple 3.5 Drive. Diskettedrevet er en fiks ekstern enhed, som jeg har testet på Macintosh SE. Det virkede upåklageligt. Stikket sættes i og drevet virker. Endnu bedre er det, at flere drev kan sættes sammen i en kæde. Drevene kan håndtere disketter på op til 800K.

Skærm
9" diagonalt målt, monokrom opløsning i 512x342 pixels. (Hvilket er præcist de kvarte af almindelig opløsning i dag (1999).

Revision: Jeg har skiftet skærmen ud til en nyere, hvilket var en ret tidskrævende operation, men det lykkedes! Skærmen var fra en Macintosh SE/30, der havde fået skærmen skiftet. Således er skærmen blevet endnu skarpere og helt fri for de lette skjolder, der før prægede den.

Lyd
4-stemmet lyd med 8-bit digital-analog konvertering ved 22 KHz mono.

Tilføjelse: Med MacRecorder fra Farrallon lader det sig gøre at optage lyd på Macintosh SE. Det er nu afprøvet og det virker perfekt.

Størelse og vægt
Vægt: 9,5 kg.
Højde x bredde x dybde: 345 mm x 244 mm x 276 mm.

Tilkoblingsmuligheder
Stik til ekstern disk
Lydudgang til højtalere eller hovedtelefoner
2 serielle porte
2 Apple DeskTop Bus connectors
SCSI interface
96-pin expansion connector

Tilkoblet scanner: Apples første scanner Apple Scanner kører fint sammen med Macintosh SE. En enkelt udvidelse og scannerprogrammet "AppleScan 1.0.2" lægges ind, og man er klar til at scanne. Scanneren leverer nogle meget skarpe sort/hvid-scanninger.

Tilkoblet printere: Jeg har forsøgt at tilkoble forskellige Apple-printere via AppleTalk til Macintosh SE. LaserWriter IINT, LaserWriter IINTX, LaserWriter IIg, nåleprinteren ImageWriter og blækprinteren StyleWriter er alle testet på Macintosh SE og virkede perfekt.

Netværk: Macintosh SE kan nemt sættes i netværk med andre maccer. Den har været tilkoblet en G4, en Color Classic, forskellige Quadra- og Performamodeller og PowerBooks m.m. Et netværk sættes nemt op igennem en server, der kører LocalTalk Bridge. Herved kan Macintosh SE sluttes til via AppleTalk-stikket. Den ideelle løsning er dog et ethernetkort til Macintosh SE, som jeg endnu ikke har kunnet støve op.

Storskærmsprojektor: Macintosh SE kan udvides med et Mobius 030 Accelerator-udvideleseskort, som er en processoropgradering der også indeholder en ekstern skærmudgang. Til denne skærmudgang kan tilkobles enheden "Kodak Datashow HR/M Projection Pad", som er et transparent LCD-panel der kan lægges oven på en overheadprojektor. Macintosh SE's skærmbillede gengives på LCD-panelet som gennemlyses af projektoren. Dermed har man et simpelt setup af tre dele der tilsammen bliver en digital projektor. Produktet testes i skrivende stund og virker upåklageligt.

[ Forsiden | Fakta | Software | Skærmbilleder | Anskaffelse | Links ]